NLP Coaching Info

Wat is NLP?

NLP of Neuro Linguïstische Programmering is een methode die jou leert om je eigen brein te besturen. Door middel van NLP is het niet alleen mogelijk het gedrag van iemand in kaart te brengen, maar ook om de onderliggende wijze van denken en voelen, de manier waarop zij zichzelf motiveren en hun veelal onbewuste drijfveren te beschrijven. Hierdoor is het mogelijk de ontdekte patronen van succesvolle voorbeelden als model te gebruiken en deze door te geven aan anderen. In de jaren 70 is NLP ontstaan. Richard Bandler en John Grinder observeerden enkele zeer succesvolle communicatoren. Hun doel was modellen te ontdekken die inzicht zouden geven in de vraag waarom sommige mensen onder gelijke omstandigheden beter functioneren dan anderen. Hiervoor bestudeerden zij onder andere Milton Erickson, een bijzonder succesvolle klinische hypnotherapeut; Virginia Satir, een familie en relatie therapeute met een enorm hoog succes gehalte; Fritz Perls, één van de grondleggers van de Gestalt therapie; Gregory Bateson, een geniale antroposoof en filosoof.

Waar is NLP op gebaseerd?

De studies van Bandler en Grindler hebben geresulteerd in een aantal vooronderstellingen:

 • de kaart is niet het gebied, respecteer het model van de wereld van een ander.
 • mislukking bestaat niet, enkel feedback.
 • de betekenis van je communicatie, is de respons die je krijgt.
 • elk huidig gedrag is de beste keuze, gedrag is veranderbaar en kan worden aangepast.
 • ons gedrag is niet hetzelfde als wie we zijn, elk gedrag heeft een positieve intentie. Accepteer de persoon en verander het gedrag.
 • mensen beschikken over alle hulpbronnen om hun doelen te bereiken.
 • de woorden die we gebruiken, is niet de ervaring of de gebeurtenis die ze weergeven.
 • de belangrijkste informatie over iemand is het gedrag van die persoon.
 • de persoon met de meeste flexibiliteit in gedrag zal het systeem besturen.
 • weerstand bij een gesprekspartner is het gevolg van het gebrek aan rapport, er bestaan geen onwillige mensen, wel niet-flexibele communicatoren.
 • als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zul je de resultaten krijgen die je altijd gekregen hebt.
 • als er iemand is die iets kan, dan kan een ander dat leren.

Waar staat NLP voor?

Als coach ga ik er van uit dat er veel mogelijk is om het beste uit jezelf te halen. Zeker op het gebied van je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Omdat lichaam en geest elkaar over en weer beïnvloeden kijk ik van verschillende invalshoeken wat er nodig is om de balans te herstellen. Bewust worden van de reis die je hebt afgelegd om te worden wie je nu bent en inzicht te geven in een (klachten)patroon. Kom je aspecten tegen die je in de weg zitten, dan kan NLP een mogelijkheid bieden om daar verandering in aan te brengen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een bepaalde karaktertrek of eigenschap je jarenlang als een overlevingsstrategie heeft gediend. Het heeft je geholpen om door te gaan, te overleven, om te komen waar je nu bent. Toch kan het zo zijn dat deze succesvolle eigenschap je in de weg gaat zitten. Hij schiet z’n doel voorbij, is niet in alle situaties in je leven nodig maar het lijkt wel alsof je in een soort reflex handelt. Alsof er geen keuze is om op een andere manier te reageren: “ik ben nu eenmaal zo”. Dit kan anders als je wilt. Als coach sta ik naast je, ga ik samen met jou op zoek naar die kenmerken, die delen die je kunnen helpen vanuit een balanssituatie te functioneren. Eigenschappen die je allang in je hebt, maar waarvan je soms het bestaan vergeten was. Dit sterkt je in het gevoel dat je uiteindelijk zelf bij de oplossing van je probleem komt. Want jij bent degene die de antwoorden weet. Alles wat je nodig hebt zit in je. De kunst is om het weer te gaan gebruiken. Daarvoor kan het nodig zijn hindernissen op te ruimen en oude emoties los te laten.

Uiteindelijk is het doel om te komen waar je naar toe wilt. Een situatie die voor jou goed is en meer betekent dan alleen het behalen van het doel zelf. Het geeft vertrouwen voor de toekomst, je gaat er weer in geloven dat het mogelijk is om je leven zo in te richten dat het voor jou goed is. Dat betekent wel dat je consequent mag zijn in je gedrag en gedachtes. Onderweg kunnen er momenten zijn dat je verward raakt, het overzicht verliest.

Doorbreken van oude patronen is nodig om een frisse start te kunnen maken. Weet dat het juist dan de goede kant opgaat. Verwarring betekent verandering en verandering is nodig om bij nieuwe inzichten over jezelf te komen. In deze setting ben ik een klankbord voor je vol vragen die nodig kunnen zijn om je verder te helpen. Een spiegel die je dingen voorhoud die je soms liever niet ziet, maar die zeker hun waarde voor jou kunnen hebben.

Dat alles speelt zich af in een aantal coachingsconsulten. Gesprekken waarbij je manier van denken aan het schudden wordt gebracht. Hierbij leer je verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen gedrag en zie je in hoe het kan komen dat mensen op een bepaalde manier op je kunnen reageren en waarom je in bepaalde patronen bent blijven hangen. Vervolgens wordt je gecoached op een aantal aspecten wat er voor kan zorgen dat je je leven zo inricht zoals het bij je past. Hoewel het soms confronterend kan zijn, bedenk dat ik respect houd voor wie je bent en waarom je de dingen doet zoals je ze doet.

NLP: Neuro Linguïstisch Programmeren

Het is vooral een communicatietechniek die kijkt naar de wijze waarop we informatie opslaan, de wijze waarop onze gedachten worden weergegeven en het effect dat dat heeft op ons gedrag. Met andere woorden door welke “bril” bekijk je de wereld. Hoe interpreteer je de informatie die binnenkomt via onze zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen, proeven) en welke betekenis geef je er dan vervolgens aan. Dit zorgt voor een bepaald gevoel, gedachte of beeld en kan je stemming en daarmee je gedrag beïnvloeden.

Bevalt de “bril” je niet, waardoor je de wereld bekijkt dan zet je ‚m af en pas je er een die de zon laat schijnen. Als je de knop niet kunt vinden of je bent niet in staat om hem om te zetten, dan is NLP een methode die je daarbij kan helpen.

Door het verwerven van inzicht in je gedrag, de manier waarop je omgeving op jou reageert en welk effect dat weer op jou heeft zul je beter in staat zijn om op een voor jou effectieve manier te communiceren.

Waarbij kan NLP helpen?

NLP kan helpen met:

 • het breken met ongewenste gewoontes zoals roken, eetproblemen, overmatig alcohol gebruik, enz.
 • loslaten van negatieve emoties
 • boosheid , verdriet, schuld, angst.
 • het veranderen van beprekende overtuigingen die je ooit jezelf hebt aangenomen, bv. Ik ben het niet waard, ik ben onzeker, ik kan dit niet.
 • Het staan voor wat je zegt, anders gezegd gevoel en verstand staan op één lijn. Maar al te vaak zeg je het één en doe je wat anders. Dit gaat ten koste van je energie, je werk, je gezin en de kwaliteit van je relaties.
 • Het leren om te gaan met datgene wat op je pad komt, door het ontwikkelen van flexibiliteit, het vermogen om bij jezelf te blijven.
 • Doelen stellen die haalbaar zijn en ze realiseren op de wijze die je wenst
 • Het creëren van een groeiend inzicht in wie je bent en wat jou drijft. Dat is het proces van de bewustwording en zo word je zelf weer degene die de bus bestuurd.

Waarom NLP?

Door het volgen van de opleiding Master/Practitioner bij de AVN (Academie Vitaliteitskunde Nederland) is voor mij weer een stukje van de puzzel duidelijker geworden. Na 15 jaar ervaring als klassiek homeopathisch arts, waarin ik ondermeer gebruik maak van electroacupunctuur en orthomoleculaire geneeskunde, bleef voor mij nog de vraag:

 1. wat kan de reden zijn dat mensen vast kunnen blijven zitten in hun ziekteproces ondanks adequate ondersteuning
 2. Wat kun je doen om dit soort patronen te doorbreken en blijvend te veranderen, zodat het voor de patient inzicht, energie en balans oplevert.

NLP kan hierin uitkomst bieden als klachten blijven bestaan nadat op lichamelijk en geestelijk gebied voldoende ondersteuning is geboden dmv.

 • Elektroaccupunctuur
 • Orthomoleculaire therapie
 • Voedingsadviezen
 • Klassiek homeopathisch geneesmiddel
 • Of een combinatie van bovengenoemde

Natuurlijk kan NLP onafhankelijk hiervan ingezet worden als er vragen zijn m.b.t.

 • Persoonlijke groei, coaching, loopbaanbegeleiding.
 • Moeheid, burn-out, fibromyalgie, prikkelbare darm, etc.
 • Klachten op emotioneel gebied.

In een 4-5 tal consulten krijg je zelf inzicht in de antwoorden op de volgende vragen:

Wat is de gewenste situatie?

 • Waar wil je naar toe?
 • Waar ben je als je doel bereikt is?

Wat is de huidige situatie?

 • Waar ben je nu?
 • Hoever ben je van je doel verwijderd?

Hindernissen?

 • Wat houd je tegen?
 • Waardoor bereik je je doel niet?

Hulpbronnen?

 • Wat heb je nodig om je doel te bereiken?
 • Waarmee schakel je de hindernissen uit?

Vervolgens wordt er in de volgende gesprekken gewerkt aan het opruimen van oude overtuigingen, belemmerende emoties of gedrag, blokkades etc. en het versterken van de hulpbronnen. Dit proces kan te allen tijde ondersteund worden door een homeopathisch middel.