Klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI)

Klinische Psycho Neuro Immunologie (kPNI)

Een wetenschappelijk onderbouwde methode, gegeven door Leo Pruimboom en Natura Foundation om samenhang in de klachten te ontdekken en te behandelen.

Wat veel mensen al weten is dat je gedachten, emoties invloed kunnen hebben op je lichamelijke gesteldheid. En omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Zit je beter in je vel dan is je stemming ook een stuk beter.

Het gaat zelfs verder, ook je immuunsysteem, prikkel en informatie verwerking , de neurologische aansturing en psyche hebben over en weer invloed op elkaar.

Met de opleiding kPNI hebben we geleerd om de klachten die mensen nu hebben in een groter geheel te zien. De klacht waar iemand mee komt is het symptoom van nu. En de weg daarnaartoe is al veel eerder ontstaan. We gaan dan ook in het consult op zoek naar aanwijzingen om het plaatje, liever gezegd de film compleet te maken.

De darm staat centraal in onze gezondheid en ook in de communicatie tussen de darmwerking – darmflora –hersenen.

Er zijn factoren die de samenwerking verbeteren, denk aan voldoende bewegen, een gezond gewicht, fermenteerbare vezels uit knollen, wortelen ( prebiotica) en de daarop wonende gunstige darmflora.

Stress, een zittend leven, suikers, overgewicht, te vaak eten tussendoor, gluten, zuivelproducten en peulvruchten kunnen daarentegen de barrièrefunctie van de darmen verstoren en de opname van goede voedingsstoffen blokkeren. Dit kan leiden tot een continue activiteit van het immuunsysteem wat gevolgen heeft voor de verdere gezondheid.

Deze dysbiose van de darmen, kan invloed hebben op veel klachten en een onderhoudende factor zijn van problemen met:

Spijsverteringsklachten , maagzuur, niet goed verteren van het eten, kramp, diarree, winderigheid, onregelmatige ontlasting, obstipatie.

Immuunsysteem, allergieën, eczeem, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa

Zenuwstelsel, stress, stemming en gedragsproblemen, leermoeilijkheden, neurologische aandoeningen

Longen, asthma, bronchitis, COPD

De kunst is om een samenhang te vinden in het ontstaan van de klachten en de therapie er dan ook op aan te passen dat ze weer over gaan.

Daarbij is uitleg nodig over het hoe en wat en een actieve houding van u als patiënt.

Want voeding, leefstijl en het ( tijdelijk) gebruiken van supplementen kunnen onderdeel zijn van de therapie.

Inzicht in het ontstaan van de klachten en aandacht voor de emotionele component die bij de klachten horen maken ook onderdeel uit van de therapie.